Att Skånes partidistrikt är lite mer vänster än socialdemokratiska partiet i stor är antagligen inte någon nyhet. Och i ett så stort parti som socialdemokraterna är det inte så konstigt att skillnaderna mellan de olika politiska polerna i partiet är relativt stora.

Den yttersta vänsterkanten av socialdemokratin är, framför allt realpolitiskt men inte nödvändigtvis ideologiskt, väldigt nära den politiska mitten inom vänsterkanten. På samma sätt är den socialdemokratiska högern realpolitiskt väldigt nära Folkpartiet och i vissa frågor även Kristdemokraterna, Centern och vänstermoderater.

Som sagt det här rör ju realpolitik vilket ju inte är samma sak som ideologi. Men när det kommer till vilka beslut som faktiskt fattas i riksdagen så kan man ofta från olika ideologiska ståndpunkter komma fram till samma beslut. Till exempel kan jag som socialdemokrat komma fram till att EMU är en bra idé utifrån min ideologiska övertygelse, på samma sätt kan en moderat utifrån sin ideologiska övertygelse komma fram till samma resultat. Ur den synvinkeln är det kanske inte så konstigt att både Milton Friedman (ekonomipristagare och en av nyliberalismens stora förgrundsfigurer) och vänsterpartiets partiledare Lars Ohly kan ha samma åsikt om EMU.

Att nu Skånes partidistrikt råkar ha ungefär samma åsikter som vänsterpartiet när det gäller budgettak är inte heller någon nyhet och egentligen är det väll bara positivt att Sveriges största parti kan ha en levande intern debatt. Fast det är klart några olyckskorpar kommer alltid se demokrati som en svaghet och bristande intern diskussion som tecken på en stark ledare… Däremot får jag hålla med Hans Hoff, ordförande för socialdemokraterna i Halland om att sån här diskussion ska föras internt och inte genom media. Media vill ju gärna koka soppa på en spik och när interna debatter spiller över i media blir det ju gärna likställt med bråk…

Annonser