4chan

Jag vill inte på något sätt försvara 21 åringen som nu är misstänkt för hoten mot skolan i Eskilstuna. Men jag kan inte undvika att tycka att det är imponerande att någon i huvud taget tar 4chan på allvar. Fast det är klart om det finnas något ställe där en psykiskt rubbad mänska skulle hänga så är det just 4chan.

För de som inte riktigt är bevandrade i Internets subkulturer och mer färgglada baksida kan 4chan kräva en viss förklaring. Sidan dvs 4chan.org, är ett bildforum ursprungligen dedikerad till manga . Användare lägger upp bilder och för diskussioner precis som vilket annat forum som helst. Det som egentligen kan sägas vara unikt för 4chan är hur primitivt det egentligen är, vilket bland annat resulterar i att majoriteten av alla inlägg görs anonymt.

Just det här hotet antar jag blivit publicerad i det som brukar beskrivas som /b/ eller med andra ord den delen av forumet som inte har några regler (förutom förbud mot barnporr, vissa former av olagligt innehål, samt invasioner av andra forum). Wikipedia citerar flertalet bra beskrivningar av /b/:

” Douglas said of the board, ”reading /b/ will melt your brain”, and cited Encyclopedia Dramatica‘s definition of /b/ as ”the asshole of the Internet”.[4] Mattathias Schwartz of The New York Times likened /b/ to a ”a high-school bathroom stall, or an obscene telephone party line”,[26] while Baltimore City Paper wrote that ”/b/ is the kid with a collection of butterfly knives and a locker full of porn … in the high school of the Internet”.[13] Wired describes /b/ as notorious.[27]

Att 21 åringen säger att det hela var ett skämt, blir enbart logiskt om man just kommer ihåg att skämtet gjordes på /b/ och inte i något normalt sammanhang. Vad /b/ har att säga om hotet mot skolan i Eskilstuna? Tja se själva

Annonser