Som teknolog och vän av vetenskapliga metoder måste jag säga att jag helt stödjer Fredrik Federleys lilla experiment idag.

Klockan 10 på torsdagsföremiddagen twittrade Federley ut ett litet meddelande om att han ville ha en regeringsombildning till hösten och hänvisade till sin blogg. Där hade han skrivit ett längre inlägg om varför regeringen borde ombildas så att de borgliga småpartierna skulle få fler ministerposter. Framför allt arbetsmarknadsministern och justitieministern skulle bytas ut.

Fem timmar senare twittrar Federlay ut att hans inlägg inte skulle tas på allvar utan att det hela varit ett experiment för att bevisa kraften i sociala media och hänvisade igen till sin blogg. Då hade bland annat SVD redan lyckats publicera en artikel i frågan. Jag kan väll anta att journalisterna på SVD blev lite irriterade i alla fall så publicerade de senare en ny artikel där de bland annat ställer sig frågan om man kan lita på Federley.

Jag lyfter på hatten och bockar för detta utsökt genomförda experiment. Federley har på ett mycket klart och enkelt sett bevisat kraften i social media när den används på rätt sätt. Eller som Federley själv skriver:

”Jag har inte ringt en enda mediakälla. Inte sms:at någon. Det har inte gått något pressmeddelande. Ingen spindoktor har jobbat. Inte en pressekreterare är aktiverad. Jag har endast använt mig av sociala medier. Precis så som jag oftast gör men denna gång på ett mer renodlat sätt för bevisa vad som skulle bevisas.”

Och beviset är otvetydigt social media är ett kraftfullt komplement till mer traditionell media Q.E.D

Annonser