Efter mitt inlägg om första maj kom det många inlägg om de oroligheter som uppstod runt MUF:s mot demonstration under första maj andra har också skrivit om störningar och så i anslutning till motdemonstrationen. Personligen tyckte jag att MUF’s motdemonstration kom obehagligt nära första maj tåget. MUF:arnas uppdrag var att häckla förstmaj firarna och de tågande som blev häcklade svarade förstås med att häckla tillbaka. Med tio tusen förstamajfirande och ett femtiotal MUF:are på armlängds avstånd från varandra, uppstår en potentiellt farlig situation. Det räcker med att en MUF:are eller en av de tågande spårar ur och blir våldsam och med så många personer så nära varandra blir risken rätt stor att någon faktiskt spårar ur.

Enligt svaren jag fått på mitt blogginlägg så ska någon ifrån tåget just ha spårat ur och tagit strypgrepp på en motdemonstrant, och i media rapporteras att några syndikalister angrep MUF:arnas demonstration. Detta är absolut inte acceptabelt och det borde kunnat undvikas.

Eftersom polisen normalt brukar ta säkerhetsaspekter i beaktande när de utfärdar demonstrationstillstånd så skickade jag en liten fråga till stockholmspolisen angående hur MUF:s demonstrationstillstånd sett ut. Svaret kom idag:

” Hej! Det har inte utfärdats något tillstånd för Moderata Ungdomsförbundets demonstration under 1:a maj 2009. Vänlig hälsning Margaretha Petersson Polismyndigheten i Stockholms län”

Så det var det, att MUF inte hade tillstånd för sin motdemonstration ursäktar på inget sätt några våldshandlingar. Däremot kunde ju tycka att en ansvarstagande MUF ledning skulle ha funderat lite över säkerhetsaspekten för sina deltagare och de runt omkring när de organiserade motdemonstrationen. Man kunde ju också tycka att de borde sökt tillstånd för sin demonstration, för med största sannolikhet hade då polisen förklarat att placeringen motdemonstrationen var olycklig och borde flyttas. Då hade vi antagligen sluppit se de våldshandlingar som uppenbarligen skedde.

Rekommendationen till MUF inför nästa år är alltså, sök demonstrationstillstånd om ni ska organisera en liknande motdemonstration. Och till ledningen för förstamajtåget så rekommenderar jag att kolla med polisen att eventuella borgliga motdemonstrationer har demonstrationstillstånd och i de fall där de saknas föreslå att polisen flyttar på dem till en mer lämplig platts utifall de stör.

Annonser