Piratpartiet har just lyckats få in en parlamentariker i europaparlamentet, något som ju känns rätt spännande. Även om jag personligen inte röstade på dem så kan jag se en fördel med att de kommer in och kan lyfta de frågor som de står för, den mediala uppmärksamhet de fått är bara den en seger i sig. Integritetsfrågor är något som allt för länge försvunnit i debatten och eftersom jag egentligen är tillräckligt integritetsfanatisk för att anse att vårt system med personnummer baserad på födelsedatum är en horribel konstruktion så är det klart att jag tycker att det är positivt när sådana här frågor blir uppmärksammade.

Efter att nu framgångsrikt äntrat europaparlamentet hissar piraterna segel igen och sätter kurs emot riksdagen. Målet att få spela ut Mona mot Fredrik i ett parti av vem vill bli statsminister. Och även om jag som sagt kan se en nytta av dem i europaparlamentet så måste jag säga att vi kan inte låta riksdagen och regeringsmakten bli tagen gisslan av piraterna. Det enda som jag kan se som mer skrämmande än en riksdag med piratpartiet som vågmästare skulle vara en riksdag med sverigedemokraterna på samma post.

Missförstå mig rätt, jag menar inte att jag vill jämföra ett i grunden antidemokratiskt parti som sverigedemokraterna med ett enfrågeparti som piratpartiet, men de har det gemensamt att de i princip kan offra allt för att få gehör för sina frågor. En regering vars makt bygger på ett enfrågepartis nycker är så instabil att den inte ens borde försöka bli regering, det är att be om en regeringskris.

Det som känns hoppfullt är att våra kära medborgare antagligen förstår det samma. För uppenbarligen visar vallokalsundersökningar att enbart en tredjedel av de som röstade på piratpartiet säger att de skulle rösta på samma parti i ett riksdagsval. Efter att ha snackat med lite kompisar som röstade på piraterna så ser jag ungefär samma mönster. Några skulle aldrig rösta på piraterna i ett riksdagsval, andra skulle kunna tänka sig det om de innan valet lovade att de skulle stödja deras block.

Svenskarna är nog inte riktigt redo för att spela vem vill bli statsminister, vi vill nog helst få vara med och bestämma det. Så min förhoppning och tro är att piratpartiet kommer att gå ungefär samma öde till mötes som Junilistan och andra EU raketer. För ärligt talat vill du singla slant om regeringsmakten?

Annonser