retard

Vellinges vägran att ta emot flyktingbarn har ju blivit en het potatis i media. I stort sett var enda tidning skriver om det, något som är ytterst graverande för var och en moderat supporter. Trotts allt vem skulle, i detta läge, vilja vara partikamrat med Vellingemoderaterna, nå förutom möjligen sverigedemokraternas Jimmy Åkesson?

Kanske i ett försök att gjuta olja på vågorna har några moderata bloggare noterat att Vellinge inte är ensamma om att inte ta emot ensamkommande flyktingbarn, något som är helt korrekt. Men Vellinge är inte bara ointresserade av att ta emot ensamkommande flyktingbarn de är ointresserade av att i huvud ta emot flyktingar  eftersom att de är en av få kommuner i Sverige som saknar avtal med migrationsverket om just flyktingmottagande. Och således i princip inte tagit emot en enda flykting på flera år.

Vellinge är en unikt moderat kommun på så sätt att moderaterna i valet 2006 fick nästan 68% av rösterna vilket gör kommunen till moderaternas starkaste fäste. Lite olika moderater och deras supportrar försöker nu fjärma sig från Vellinge, och få det att verka som om det som bedrivs i denna lilla golfkommun, där ”skatten är lite lägre och friheten lite större” inte är moderat politik. Men ska vi verkligen tro att i en kommun där moderaterna har egen majoritet så bedrivs inte moderat politik?

Låt oss se hur det ser ut i andra kommuner med moderat majoritet. Efter valet 2006 var det tre kommuner förutom Vellinge där moderaterna fick över 50% av väljarnas röster. Dessa var Täby, Vaxholm och Danderyd. Ingen av dessa kommuner har något större engagemang för flyktingmottagande. Enligt statistik från migrationsverket så tog under 2008 Danderyd emot 29 flyktingar. Täby 27 flyktingar och Vaxholm 20 flyktingar. I sammanhanget är Vaxholm därmed bäst med tanke på att det är den minsta kommunen.

Ser man just på flyktingmottagandet i relation till invånare kan man se att sedan valet är relationen mottagna flyktingar per år och invånare 1/378 i genomsnitt för Stockholms kommuner. Som jämförelse är relationen 1/1301 för Danderyd, 1/1696 för Täby, och 1/993 för Vaxholm alltså klart under genomsnittet.

Det här med flyktingmottagande tycks alltså inte vara en moderat paradgren.

För övrigt, som jag nämnde tidigare saknar Vellinge avtal med migrationsverket om mottagande av flyktingar. I Skåne finns ytterligare tre kommuner på samma sätt inte har ett avtal, i samtliga dessa kommuner sitter en Moderat kommunordförande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , och .

Annonser