Det är uppenbarligen inte bara Reinfeldt som har svårt med det här med statistik, oförmågan tycks ha antagit närmast epidemiska proportioner och smittat av sig på hela den borgerliga bloggosfären. För trotts att Reinfeldt erkänt att han hade fel så försöker en stor mängd högerbloggare att förklara att han trotts allt ändå hade rätt.

Metoderna är lite olika men väldigt kreativa. Bloggaren Cornucopia? har beslutat sig för att jämföra andra kvartalet 2006 med andra kvartalet 2009 för att få fram siffror som säger att sysselsättningen för mer än ett halvår sedan var högre än under motsvarande period av Göran Perssons sista mandatperiod. Riktigt vad man bevisar med det vet jag inte. För trotts allt ignorerar man ju alla som blivit av med jobbet sedan juli 2009 och framåt under Reinfeldts styre. Vidare ignorerar man också alla som fick jobb mellan juli och riksdagsvalet i september. Man ignorerar med andra ord 9 månaders förändring av sysselsättningen.

Än ännu mer kreativ tolkning av sysselsättningsstatistiken står Expressens ledarblogg för. Har har man valt att jämföra fjärde kvartalet 2009 med fjärde kvartalet 2005 vilket också ger en motsvarande ökning av sysselsättningen. Men då menar man alltså att hela den sysselsättningsökning som skedde under 2006 är den borgerliga regeringens förtjänst. För den som undrar så ökade sysselsättningen med ungefär 100 000 personer under 2006. Visserligen så hade vi en borgerlig regering det sista kvartalet men även om Reinfeldt intagit rosenbad så hade han ännu inte kunnat genomföra några reformer. Så under sista kvartalet 2006 så tickade Sverige på med lagar, regler och en statsbudget som beslutats av den socialdemokratisk regeringen.

Sen kan man självklart göra som jag själv gjorde och mäta tredje kvartalet 2009 mot tredje kvartalet 2006, visserligen så ignorerar jag då förändringarna under de sista tre månaderna men eftersom sysselsättningen ändå bara minskat under dessa tre månader så tycker jag inte Reinfeldt borde klaga. Då får man som sagt fram att sysselsättningen ökat med ungefär 18 000 men det är ju inom den statistiska felmarginalen.

Är borgarna så kollektivt desperata att de måste försöka försvara den store ledaren även när han själv erkänner att han har fel?

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,