Ärligt talat hur många tänker på värnskatten när de funderar över utbildning? Jag kan i alla fall säga att mitt val att studera till civilingenjör på KTH var totalt befriat från funderingar över hur skattesystemet ser ut.

Någonstans borde det finnas någon hejd på hur skattefixerad man kan vara. Men uppenbarligen tycks både Folkpartiet och Saco se detta som hämmande för ungas intresse att utbilda sig. Själv är jag övertygad att låga studiemedel och brist på studentbostäder har en mycket större och mer omedelbar effekt än eventuella funderingar över vad en extra 5 % beskattning på inkomster över 532 100 kr kommer att ha för effekt flera år efter studierna.

Däremot kan jag helt hålla med Folkpartiet och Saco om att dagens skattesystem behöver ses över. Sedan införandet av jobbskatteavdraget och en speciell skatt för pensionärer så har Sveriges inkomstskattesystem blivit närmast intill obegripligt. Även en mattenörd likt mig själv har svårt att förstå sig på nuvarande inkomstskattesystemet om det är någon som undrar varför så rekommenderar jag denna någon att läsa den här beskrivningen av formlerna bakom skattesystemet.

Tyvärr har vår kära stadsminister Reinfeldt slängt ingen dörren för alla tänkbara breda uppgörelser angående skattesystemet. Så att så länge han sitter kvar som stadsminister får vi nog se oss om i stjärnorna efter något ny överhalning av skattesystemet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser