Apropå partiledardebatten ikväll så hakade teknologen i mig upp mig på ett påstående som Reinfeldt gjorde, och som fått siffernörden i mig att spendera tid för att leta statistik hos SCB.

Fredrik Reinfeldt påstod under partiledardebatten att sysselsättningen hade ökat med 100 000 personer sedan regeringen tog makten. Något som skulle vara extra imponerande på grund av att Sverige är mitt uppe i en finanskris. Tidigare har Fredrik Reinfeldt lite mer luddigt påstått att sysselsättningen är på samma nivå som 2006 trotts finanskrisen.

Det senare påståendet kan nog sägas vara mer eller mindre sant. Det förra, att sysselsättningen ökat med 100 000 personer är så vitt jag kan se utifrån SCB:s statistik inte alls sant.

Enligt SCB var 4 024 400 personer sysselsatta under 3:de kvartalet 2006 dvs när Reinfeldt van valet och den borgerliga regeringen tillträde. Under motsvarande 3:de kvartal 2009 var 4 042 400 sysselsatta alltså har sysselsättningen ökat med 18 000 personer och inte 100 000 personer (så Reinfeldt hade bara fel med en faktor fem ungefär).

Men så var det det här med mer eller mindre sant att sysselsättningen är på samma nivå, det är ytterligare något udda med det påståendet. Påståendet kan sägas vara sant eftersom Reinfeldt uppenbarligen har bestämt sig för att räkna sysselsättning i absoluta tal. Jag antar för att han just ska kunna påstå att sysselsättningen är på samma nivå. Annars är det vanliga att räknas sysselsättningen i relativa tal, det vill säga andelen sysselsatta av befolkningen och då blir inte Reinfeldts bedrift riktigt lika imponerande.

För samtidigt som sysselsättningen ökat med 18 000 personer mellan 2006-2009 så har Sveriges befolkning ökat med 233 312 personer under samma period. Antalet personer i arbetsför ålder, det vill säga mellan 16-64 har ökat med 127 879 personer allt enligt SCB. Som andel av befolkningen har alltså sysselsättningen minskat, men det kan ju inte Reinfeldt säga, alltså väljer han att räkna statistik på ett litet eget sätt. Något som inte är första gången, användandet av det nu mera välkända begreppet utanförskap var ju också ett egenpåhittat statistiskt snickeri. En statistik som Reinfeldt för övrigt inte vill kännas vid längre eftersom att utanförskapet med hans egen definition då har ökat sedan han tog makten.

Det finns mycket goda skäl till varför sysselsättning mäts i relativa tal och inte i absoluta. För i absoluta tal har antalet sysselsatta i Sverige ökat med mer än en million människor sedan 1960-talet men detta säger ingenting om sysselsättningspolitik utan enbart något om befolkningstillväxt. Befolkningen har nämligen växt med mer än en och en halv million sedan dess.

Mark Twain lär ha sagt: ”There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.” så vad gör våran statsminister sig skyldig till?

Läs även Johan Westerholms och Peter Högbergs analyser av debatten samt andra bloggares intressanta åsikter om , , och .